Opi ite: xAPI-tiedonlähteitä itseopiskelun tueksi

Vuosi sitten olin alkanut tutkia, voisiko Experience API (xAPI, TinCan API) korjata joitakin käytännön ongelmia, joita kohtasin SCORM:ien ja oppimisympäristöjen yhteispelissä. (Lue mutinani siitä, miksi käyttää SCORM-standardia oppimisen paketointiin – ja miksi ei). Koska kyselyistä huolimatta en löytänyt ketään keskustelukaveriksi, itseopiskelu jäi ainoaksi vaihtoehdoksi. Onneksi xAPI-tiedonlähteitä löytyi, kun aloin etsiä.

Tästä poikikin sitten kokonaisen oppimispolun alku. Tällä hetkellä olen itse asiassa paljon isompien kysymysten äärellä kuin mihin arvelin päätyväni. Oppimatkaani on liittynyt ennen kaikkea paljon konkretiaa ja kokeiluja. Niiden ansiosta minulle kertyi osaamista, jonka varjolla uskallan jo avata suuni tästä asiasta. Koska kyseessä ei ole ydinfysiikka, haluan auttaa muitakin asiasta kiinnostuneita lähestymään xAPI:a ”nörtittömästi”.

Kokosin oman oppimispolkuni ja vinkkini vieraskynätekstiksi, joka ilokseni julkaistiin xapi.com-sivustolla 20.2.2019: An xAPI learning journey: my first steps putting xAPI into practice

Miten päästä polun päähän?

Koko blogia en voi lainata tässä, mutta toivottavasti tämä TOP3-tiivistys auttamaan sinutkin liikkeelle:

  1. Seuraa alan yrityksiä ja asiantuntijoita some-kanavissa. Itselleni tehokkain kanava on ollut Twitter. Etsi hakusanoilla #xAPI, #LRS, #oppimisanalytiikka, #learninganalytics, #tincanAPI jne. Suomessa xAPI-keskustelu on vasta alkamassa, mutta asiasta kiinnostuneita apostoleja löytyy kyllä, kun kanavissa vähän pintaa raapaisee.
  2. Etsi ja löydä verkkokursseja ja yhteisöjä. Minulle alussa kaikkein toimivimpia olivat blogissa mainitsemani HT2 Labsin ja Udemyn kurssit, sekä Torrance Learningin koordinoima xAPI Cohort-yhteisö. Meille Suomen aikavyöhykkeellä oleville Cohort-yhteisön viikoittainen webinaariaika torstai-iltaisin klo 21-22 voi olla vaikea. Toisaalta jäseneksi kannattaa silti liittyä, sillä webinaarinauhoitteet saa jälkeenpäin ja Slack-yhteisöä voi joka tapauksessa seurata vaikka itse ei aktiivisesti osallistuisikaan.
  3. Kokeile itse! Kun asiaa kaivelee, löytää yllättävän paljon ilmaistyökaluja tai vähintään ilmaisia kokeilujaksoja kaupallisiin työkaluihin. (Vinkki: ilmaiset kokeilujaksot ovat myös yksi hyvä syy osallistua xAPI Cohortiin.) Tarvitset sisältöjä, jotka lähettävät xAPI-lausekkeita sekä jonkin Learning Record Store (LRS) -järjestelmän, joka ottaa dataa vastaan. Yksinkertaisimmillaan datalähde voi olla vaikkapa verkkosivujen kirjanmerkkityökalu, Bookmarklet. Kun sinulla on jokin sisältölähde, yhdistä se johonkin ilmaiseen LRS:ään, kuten ADL LRS, SCORM Cloud tai vaikkapa Yet Analyticsin kokeiluversioon.

End-to-end ratkaisuja pääset kokeilemaan myös ottamalla minuun yhteyttä, sillä autan verkostoni ohjelmistovelhojen kanssa tutustumaan tähän kaikkeen ihan hands-on.

Lue ja sovella näitä xAPI-tiedonlähteitä ja vinkkejäni sellaisenaan, kysele minulta lisää, tai löydä oma polkusi!