sisällönkuratointi

Sisällönkuratointi kurittaa ja kurinalaistaa sisältöjä

Jos tähän blogiin ei ilmesty muutamaan viikkoon tavaraa, alkaa sormiani jo poltella. Vaikka kyse on vapaaehtoisesti ja harrastuksena tehtävästä sisällöstä, eikä ulkopuolisia velvoitteita ole, niin aito halu jakaa tietoa ja ihmettelyjä saavat aina tarttumaan näppäimistöön.

Kaikkien timanttien ei ole kuitenkaan tarpeen syntyä omasta päästäni. Siksi blogin ulkoasupäivityksen valmistuttua päätin samalla rytinällä miettiä vuodenvaihteessa, miten voisin nopeuttaa sisällöntuotantoa ja saada Twitterin kirjanmerkkeihin päivittäin keräämiäni artikkeleita hyötykäyttöön. Ne kun jäävät kirjanmerkeistä usein myös lukematta.

Päädyin aika ad hoc -ajatuksella kokeilemaan ilmaista scoop.it-alustaa linkkien jakamiseen ja kommentointiin. Jaetut linkit rakentuvat ”tauluksi”, jota voi jakaa vaikka suoralla linkillä, kuten tämä tässä. Tauluja voi myös upottaa omille www-sivuille, mutta suora upotus taisi muistaakseni vaatia maksullisen version.

Palvelussa on se hyvä puoli, että sen voi yhdistää sekä Twitteriin että LinkedIniin, joten yhdellä julkaisukerralla voi saavuttaa halutessaan monta kanavaa. Itse kokeilin tämän avulla herätellä henkiin Infodevaajan Twitter-tilin ja toistaiseksi olen ollut asiaan tyytyväinen. Infodevaajan feed on nyt upotettu Vinkkejä-sivulle ja siellä se auttaa pitämään blogia ajantasaisempana kuin pidempien tekstien avulla olisi mahdollista tehdä. Sen avulla sain helpon tavan myös jakaa kiinnostavia tapahtumia Tampereella ja muualla Suomessa.

Haluaisin ajatella, että Infodevaajan scoop.it-taulu olisi esimerkki juuri content curationista eli sisältökuratoinnista. Se ei ole pelkästään linkkien jakamista, vaan sitä, että linkin yhteyteen lisätään omaa pohdintaa, kontekstia, mielipiteitä ja arviointia.

Mahdollistaahan Scoop-juuri artikkelien kommentoinnin paljon pidemmin kuin yksittäinen tviitti. Se on myös kevyempi ja ketterämpi verrattuna siihen, että jotain Oikeasti blogissa julkaistaakseen täytyy kirjautua WordPressiin, luoda sivu, miettiä SEO, valita kuvat ja ja ja ja….

Tämä on kokeilu, joka voi jatkua tai sitten tyssähtää hyvinkin nopeasti. Pääasia on, ettei jää ongelmansa (= lukemattomat bookmarkit ja hidas sisällöntuotantoprosessi) päälle istumaan.