Flash-tuki loppuu

Flash-tuki loppuu – kuinka verkkokurssiesi käy?

Silmiini osui maailmanloppua uumoilevia kirjoituksia otsikolla Flash Apocalypse. Vaikka termissä lienee kyse vain yhden eLearning-yrityksen mainoskampanjasta, itse asia on tärkeä. Oppimisisältöjen interaktiivisuutta on vanhastaan tuotettu Adoben Flashia hyödyntäen, sen haavoittuvuuksista huolimatta. Moni yritys on ollut pitkään ”naimisissa” vanhojen Internet Explorer -versioiden kanssa, jotka eivät tukeneet turvallisempaa formaattia, HTML5:tä. Siksi yritysten kannattaa tutkia eLearning-holvinsa juuri nyt, sillä yleisimpien internet-selainten Flash-tuki loppuu jo kesäkuussa 2019. Koskettaako ongelma sinua – ja jos, niin miten siihen voi varautua? Lue tästä.

Selvitä ongelman laajuus

Flash-bugi löytyi, nainen "iloitsee"
Täällä kaikki kunnossa! Kuva: Jerry Kimbrell / Pixabay

Ensimmäinen askel lienee kysyä asiasta suoraan eLearning-sisällöntuottajilta eli tilanteestasi riippuen joko ulkopuolisilta yrityksiltä tai oman organisaatiosi sisällä toimivilta asiantuntijoilta. Jatkotoimenpiteet helpottuvat aina, jos käytössä ovat alkuperäiset projektitiedostot.

Toinen askel on yrittää haarukoida ongelman laajuutta oppimisympäristön raporttien avulla. Niistä näkee paljonko SCORM-muotoisia paketteja kursseilla ylipäätään on ja ainakin ne ohjaavat aloittamaan etsintää oikeasta suunnasta.

Jos tutkittavien SCORM-pakettien määrä ei ole suuri: käy noukkimassa SCORM:eja käyttävien verkkokurssien asetuksista talteen .ZIP-tiedosto. Pura se omalle tietokoneellesi ja katso mitä sen sisälmyksistä löytyy. Jos tiedostolistalta löytyy .FLV ja .SWF -tiedostoja, olet ongelman ytimessä. Jos ei löydy – onnittelut!

Huomaa, että oppimisympäristössä saattaa olla käytössä myös erillisiä, Flashilla tehtyjä oppimissisältöjä, jotka eivät välttämättä tartu haaviin helposti. Jos epäilet tällaisia olevan, tai läpikäytävien kurssien määrä on muuten liian suuri, voi ainakin Moodleen asentaa skriptin, joka löytää kaiken.

Arvioi tärkeys

Jos Flashia käyttäviä sisältöjä löytyy, arvioi niiden kriittisyys ja se, kuinka usein niitä käytetään. Lamautuuko esim. turvallisuuskoulutusten käyminen tai kyykähtääkö jokin tärkeä perehdytys, jos kyseinen paketti ei ole enää käytettävissä?

Arkistoi, julkaise korjattuna tai päivitä

Jos ongelmallinen sisältöpaketti ei ole ollut enää aktiivisessa käytössä, se kannattaa vähintäänkin piilottaa tai muilla tavoin arkistoida. Tämä tarjoaa hyvän syyn sopia ja tehdä yhteiset käytännöt kurssien arkistoimiselle ja siivoamiselle organisaatiossa.

Jos sisältöpaketti on kriittinen JA usein käytetty, julkaise se sellaisenaan uudelleen (republish) HTML5-muotoisena tai pyydä eLearning-palveluntarjoajaasi tekemään se. Korvaa sen jälkeen vanha paketti oppimisympäristössä uudella ja varmista, etteivät jo tehdyt suoritusmerkinnät katoa.

Jos kurssille on edelleen tarvetta, mutta teknisen toteutuksen lisäksi sen asiasisällön tai esitystavat voisi reilusti uudistaa, ei tämän mainiompaa hetkeä olekaan uudistamiselle.

Vaikka Flash-tuki loppuu, niin koko ylläoleva litania ei oikeastaan liity yksistään verkkokursseihin. Mielestäni kaikenlaisten sisältöjen ajoittainen läpikäynti, arviointi, järkeistäminen ja siivoaminen ovat yleisestikin hyviä käytäntöjä organisaatioissa tehtäväksi. Nykyajassa harva sisältö vaikkapa vuodelta 2014 on enää sellaisenaan ajankohtainen.

Lisää aiheesta muualla

The 3Fs for surviving Flash Apocalypse

How Can You Restore Flash-Based eLearning Courses With HTML5 Quickly And Easily?