Kattoon nousseita värikkäitä ilmapalloja

Blogi ja oppiminen käyvät käsi kädessä

Hosting-palveluni kuittasi pari päivää sitten, että infodevaaja.fi-domain on jälleen uusittu vuodeksi. Itseironiaa ja tiukkaa asiaa säästämättä on menty jo kaksi vuotta, eikä tarkoitus ei ole himmata jatkossakaan. Keväällä voimaan tullut saavutettavuusdirektiivi antoi sysäyksen uudistaa ulkoasuakin. Tässä jo tavaksi tullutta yhteenvetoa vuoden aikana tapahtuneesta kehityksestä. Miten oma oppiminen näkyy blogissa konepellin alla ja muutenkin?

Kokeile ja luovuta

Kulunut vuosi 2018-2019 on vienyt blogia pykälän verran suunnitelmallisemmalle tasolle ja toisaalta toiminut erilaisten ei-systemaattisten kokeilujen sandboxina.

  • Lakkasin päivittämästä Infodevaajan Instagram-tiliä. Aikoinaan halusin kokeilla mihin kaikkeen asiantuntija voisi Instagramia käyttää ja tilin ideahan oli sinänsä mainio: käytettävyys- ja käyttöohjekukkasten jakaminen ja kommentointi kuvina. Lopulta loistavia (tai huonoja) esimerkkejä tuli vastaan tosi vähän ja käyttö hyytyi. Ei ollut Infodevaajasta influensseriksi…
  • Infodevaajan Twitter-tili puolestaan sai uutta elämää sisällönkuratointiin (content curation) liittyvästä kokeilusta. Katso lisää sivulta Vinkkejä. Tämä kokeilu kyykähti välillä, mutta yritän saada sen uudelleen vauhtiin.
  • Viime kesänä aloittamani Infodevaaja testaa -kategoria on ollut hauska juttu. Olen laittanut sinne erilaisia teknisiä kokeiluita ja ennakkoluulottomia jorinoita sekä videopätkiä, ja se monimuotoistaa blogin sisältöformaatteja.
  • Sisältöformaateista on jatkossa tulossa lisää infograafeja ja muuta ladattavaa tukimateriaalia. Tästä esimakua oli jo muistilistassa mikro-oppimisen viemisestä arkeen työpaikoilla.

Kokeiluja konepellin alla

Sisältökokeiluiden lisäksi konepellin alla on ollut kaikenlaista viritystä esimerkiksi WordPressin lisäosakokeilujen muodossa.

Otin käyttöön myös WordPressin uuden Gutenberg-päivityksen. Se tarjoaa keinovalikoimaa sisällön rakenteistamiseen ja uudelleenkäyttämiseen. Tätäkin tulin pähkäilleeksi eräässä tekstissä.

Isoimmat parannukset vuoden ajalta liittyvät hakukoneoptimointiin. Kun kerran syksyllä etsin Googlella tietoa eräästä aiheesta ja yksi sitä liippaava oma tekstini oli hakutuloksissa TOP3 joukossa, pääsi suusta spontaani ilon kiljahdus. Tämän oli saanut aikaan hieman aiemmin asentamani Yoast SEO -lisäosa. Se auttaa siihen, että teksti on järkevän pituinen ja kertoo halutusta asiasta. Se pakottaa miettimään avainsanoja ja mitä haluaa sanoa. Valitettavasti suomen kielen taivutusmuotojen kanssa joutuu joskus pähkäilemään.

Miten se oppiminen meni?

Teksti-ideoita on jonoksi asti. En aio lopettaa ihan heti. (Sori.)

Siitä voi saivarrella vastaako blogin nimi ”infodevaaja” enää sen sisältöä. Nimen pitäisi olla kenties ”oppimisendevaaja”, koska oppimisteknologia on vuoden aikana haukannut suurimman osan tekstien aiheista. Tämä painotus näkyy myös tämänkertaisella yhteenvetolistallani:

Luetuin artikkeli 06/2018-06/2019:

Artikkeli, joka alkoi kiivetä luetuimpien listalla nopeimmin:

Vähimmällä tuskalla syntynyt artikkeli:

Itselleni muistorikkain artikkeli: