H5P suora tie helpotus

3 syytä miksi H5P sopii yrityskäyttöön juuri nyt

Jos oppimisteknologioiden maailmassa on jotain hyvää ja helppoa, niin se on H5P. Se on avoimen lähdekoodin lisäosa, jonka avulla voi tuottaa upeannäköistä ja helppokäyttöistä verkkokoulutussisältöä. Tämä lisäosa toimii, jos käytössä on jokin seuraavista: WordPress, Drupal ja Moodle/Totara. Jos jokin näistä löytyy, niin jatka ihmeessä lukemista. Voit toki jatkaa lukemista muutenkin, sillä tässä puhutaan muusta kuin alustoista. Kerron tässä miksi H5P sopii yrityskäyttöön erityisen hyvin juuri nyt.

H5P yrityskoulutuksissa

”Isossa kuvassa” ajateltuna H5P:n hyödyt yritysten L&D-käytössä tulevat esiin siinä, että raskaiden eLearning-sisällöntuotantoprojektien ja kalliiden authoring tool -lisenssien sijaan sisältöä voi tuottaa suhteellisen kevyesti suoraan käytössä olevalla alustalla.

Tällä on oikeasti merkitystä sisältöön käytettävien a) kustannusten, b) sisällön päivitettävyyden ja c) ketterämmän julkaisusyklin kannalta. Esimerkiksi mikro-oppimiseen soveltuvia lyhyitä moduleita on nopeampi tuottaa – eikä laatu kärsi. HTML5-perusteisina sisällöt toimivat mainiosti myös mobiilissa.

Näiden lisäksi plussaa ovat:

Muista silti myös nämä

Käytännön elämä on myös osoittanut haasteita tiettyjen sisältötyyppien kanssa. Esimerkiksi interaktiivinen video Moodlessa/Totarassa on voinutkin sotkea kurssin suoritusmerkintää, tai oppimisen dokumentointiin tarkoitettu työkalu ei tallennakaan tekstiä tarkoitetulla tavalla.

Yrityskäytössä tärkeää voi olla myös monikielisten sisältöjen sujuva tuottaminen ja ennen helmikuun 2019 releasea tämäkin tuotti hieman päänvaivaa. Englanninkielisen sisällön käyttäjäkokemusta häiritsee, jos ruudulla seikkailee suomenkielinen ”Paina tästä!” -nappula. Ilokseni huomasin, että uudessa releasessa käyttöliittymätekstien lokalisointi oli huomioitu ja nyt H5P-viewerin oman käyttöliittymän kieltä voi vaihtaa lennosta.

Myös muita esimerkkejä löytyy. Yllä oleva oma esimerkkini oli tehty H5P:n “Accordion”-sisältötyypillä, jonka avulla pitkiä tekstejä voi helposti pilkkoa pienempiin osiin. Käytännössä ”Accordion”-sisältötyypin rajoitus kuitenkin on, että se tukee toistaiseksi vain tekstiä ja linkkejä. Kuvia ja videoita sille ei pysty lisäämään.

Jos tuotat sisältöjä suoraan WordPressin päällä, saman ”haitariefektin” saa aikaiseksi nätimmin ja visuaalisemmin aikaiseksi WP:n omillakin työkaluilla. Lue mitä olen aiemmin kirjoitellut WP:n Gutenberg-editorista. Oppimisympäristöjen omissa tekstieditoreissa tällaisia interaktioita ei kuitenkaan yleensä ole ollut mahdollista tehdä ilman erillistä koodia. Sellaisella on aina vaikutusta sisältöjen ylläpidettävyyteen, joten H5P antaa ohjakset takaisin kurssien omistajille.

Lue myös

Loistavia H5P-esimerkkejä ja käyttövinkkejä esim. oppilaitossektorilla voit lukea muista blogeista. Katso esimerkiksi: