Revityn paperin alta paljastuva värikuva

Uudistuksia blogissa

Jouluntienoo tarjosi mahdollisuuden laittaa blogi pariksi päiväksi ylläpito-moodiin. Tuunasin joitakin uudistuksia sekä konepellin alle että sen päälle.

Näkyvimmät uudistukset ovat uuden etusivun lisääminen ja entisen synkeänharmaan yläbannerin vaihtaminen värikkäämmäksi. Varsinaista teemaa en lopulta vaihtanut, vaikka sitäkin harkitsin. Pidän nykyisessä teemassa visuaalisuudesta ja selkeydestä.

Yksi ulospäin näkyvä muutos on myös se, että entinen slogan “Tylsien hommien tyyppi” on korvattu uudella. Olen oppinut kuluneen vuoden aikana useista keskusteluista, esityksistä ja artikkeleista, että juuri tylsien hommien tyypit korvataan ensimmäisinä tekoälyn aikakaudella. Sellaiseksi ei siis kannata itseään tituleerata!

Uusi slogan “Omaleimainen ammattilainen” on siinä mielessä neutraalimpi (muttei yhtään sen informatiivisempi, heh) kuin alkuperäinen.

Eniten blogi on kehittynyt vuoden aikana konepellin alla. Hakukoneoptimoinnin tueksi asentamani SEO Yoast -lisäosa opastaa kirjoittamisessa hyvin. Olikin mukava yllätys syksyllä nähdä, että hakiessani tietoa eräästä aiheesta oma tekstini oli Googlen hakutuloksissa kärjessä!

Uudistuksia tehdessäni poistin myös artikkeleiden yhteydestä kommenttien jättämisen mahdollisuuden. Kommentteja ei ole 1,5 vuoden aikana jätetty yhtään, vain pari roskapostiyritystä. En ole aktiivisesti myöskään yrittänyt rakentaa keskusteluyhteisöä blogialustalle.

Tästä kyselin huvikseni bloggareiden mielipiteitä sekä Twitterissä että LinkedInissä, ja sain ajatuksia sekä puolesta että vastaan. Joillakin kirjoittajilla blogialustan keskustelupalsta on aktiivisessa käytössä ja jotkut eivät pystyisi palvelemaan kaikkia seuraajiaan pelkästään somen kautta. Heille kommentit ovat ymmärrettävästi kullanarvoisia, myös hakukonelöydettävyyden kannalta.

Itse näin tärkeämpänä sen, että kommenttimahdollisuuden jättäminen ei toisi minulle mitään lisäarvoa. Pahimmillaan se vain hajottaisi sisällöstä käytävää keskustelua moneen eri kanavaan. Poistaminen myös helpotti GDPR:n huomiointia. Vaikka kukaan ei jättäisi kommentteja, pelkän lomakkeen läsnäolo sivustolla edellyttää sen käyttötapojen ja tiedonkeruun logiikan aukikirjoittamista sivuston vierailijoille.

Kiitos jos olet ollut Infodevaajan mukana vuonna 2018! Lihaa säästämättä ja laadusta tinkien jatketaan myös 2019!

Koko vuoden 2018 luetuimmat tekstit TOP3:

  1. Äänensävyt verkko-oppimisessa (teksti, joka sai julkista vetoapua muilta)
  2. Minimalismi on sisältöjen konmaritusta (the old reliable)
  3. ”Mihin me sitä selkeää viestintää tarvittaisiin?” (ikisuosittu vieraskynäily by Jenni Virtaluoto)