Tiimityötä asiakkaan parhaaksi Barbapapan tyyliin

Olen lukenut tyttärelleni silloin tällöin lastenkirjaa Barbapapan teatteri. Se on peräisin omilta lapsuusvuosiltani 80-luvulta. Niin ajaton ja sympaattinen kuin kirja onkin, siinä on yksi kohta, jonka lukeminen tekee näin aikuisena suoraan sanottuna pahaa.

Kirjassa Barbapapojen ja ihmisten kylään saapuu sirkuskolonna, joka ei kuitenkaan lasten suureksi suruksi pysähdy, vaan jatkaa suurempaan kaupunkiin. Barbapapa haluaa ilahduttaa pettyneitä lapsia ja saa loistoidean:

Kuva kirjasta Barbapapan teatteri

Kenen tahansa oikeita projekteja tehneen silmissä sumenee, kun vaatimuslistalla on sirkuksen, paraatin ja teatteriesityksen toteuttaminen – seuraavaksi päiväksi. Ensireaktioni tähän oli, ettei sellainen kertakaikkiaan voi onnistua, vaikka olisi kuinka ketterä ja joustava!

Kirjaa muutaman kerran luettuani aloin miettiä olisiko tuollainen projekti kuitenkin saatavissa toteutuskelpoiseksi. Ainakin täytyisi miettiä hyvin tarkasti keitä tiimiin kuuluu ja mitä osaamista heillä on, priorisoida kaikki mahdolliset tehtävät ja hoitaa eteen tulevat ongelmat mahdollisimman nopeasti pois päiväjärjestyksestä. Lopulta Barbapapa opettaakin meille aika paljon nykyaikaisesta tiimityöstä!

Luottamus kuntoon

Näin tiukkaraaminen projekti ei voi sisältää mitään turhaa byrokratiaa ja raportointia. Viestinnän täytyy keskittyä ongelmien ratkaisemiseen ja tiimin jäsenten täytyy pystyä oma-aloitteisesti sekä pyytämään apua että tarjoamaan sitä muille. Tiimin täytyy pystyä toimimaan suunnittelemaan omat tekemisensä ilman jatkuvaa valvontaa ja kontrollia.

Barbapapalla lieneekin käsissään varsin itseohjautuva tiimi ja hän itse johtajana antaa asiantuntijoille tilaa toimia parhaaksi katsomallaan tavallaan. Itseohjautuvassa johtamisessa luotetaan ihmisen taitoon ja haluun tehdä asiat hyvin. Etenkin asiantuntijatöissä päätöksentekoa ei nykyään enää tehdä kabineteista käsin, vaan luotetaan ihmisten kykyyn tehdä itsenäisiä päätöksiä omaa työtään koskien, myös epäonnistuminen sallien.

Monipuolinen osaamispaletti

Barba-tiimi on osaamistensa puolesta hyvä esimerkki myös siitä, että näin vaativan projektin läpivieminen edellyttää osallistujilta monipuolista osaamispalettia ja tilanneherkkyyttä.

Kullakin yksittäisellä Barba-lapsella on oma yksittäinen vahvuusalueensa: taiteet, musiikki, voimalajit, kirjallisuus, eläinten koulutus ja kauneudentaju. Kuten kirjan kuva näyttää, tiimi on jo ohjautunut kukin itselleen sopiviin tehtäviin, kuten käsikirjoittamaan teatteriesitystä tai visualisoimaan sen toteutusta.

Barbapapoissa hauskinta kuitenkin on, että kukin heistä on samalla myös generalisti. He pystyvät muovaamaan itsestään minkä muotoisia tahansa ja näin tekemään mitä kulloinkin eniten tarvitaan. Kirjassa kerrotaan, kuinka Barbapörröstä saa kätevän harjan tai Barbamamasta elefantin juhlaparaatiin.

Vastaavat taidot ovat suuressa roolissa työelämässä jo nyt. Monipuoliset osaajat soveltavat taitojaan tarpeen mukaan ja tuovat osaamisellaan lisäarvoa erilaisiin tiimeihin. He eivät välttämättä toimi perinteisen palkkatyön raameissa, vaan bongaavat työmahdollisuuksia sieltä, mistä niitä ei aina edes tulisi etsineeksi.

Empatian rooli motivaattorina

Mutta mikä oikein lopulta sai Barbapapat lähtemään näin hurjaan projektiin?

Projektin aloittaminen on sinänsä perusteltua. Barba-tiimin palveluksille oli olemassa selkeä markkina, koska kilpailevaa palvelua ei ollut enää saatavissa ja sille oli olemassa laaja, kiinnostunut asiakaskunta.

Arvelen kuitenkin, että suurin motivaattori nousi empatiasta eli myötätunnon kokemuksesta pettyneitä lapsia kohtaan. Empatiasta puhutaan tärkeänä työelämätaitona: se on taitoa asettua toisen asemaan. Se ei ole pehmopuhetta, vaan jokapäiväistä toimintaa niin työkavereiden välillä kuin luottamuksellisten asiakassuhteiden rakentamista asiakkaita kohtaan.

Mietin kirjaa lukiessani, että Barba-tiimi olisi voinut lähteä projektiin pelkästään siten, että he toteuttavat kilpailijan tarjontaa vastaavan palvelun (sirkus). Nyt he paitsi vastaavat asiakaskunnan eli pettyneiden lasten odotuksiin, myös ylittävät ne tarjoamalla ekstraa (sirkus, paraati JA teatteriesitys). Tekisimmekö me asiakkaidemme eteen näin suurta ekstraponnistusta ilman empatian kokemusta?

Lopuksi

Mikä on sinun paras kokemuksesi yhteen hiileen puhaltavasta tiimistä? Mikä motivoi teitä ja kuinka selvisitte tiukoista paikoista? Onko sinun työkaverisi monitaitoinen barba-tyyppi – tai oletko sellainen itse?